Kan Şekeri Değerleri Ne Olmalı?
Kan şekerinin sağlıklı kişilerde olması gereken değeri, 70-120 mg/dl’dir. Bazı kişilerde insülin
yeterince üretilmez ve kan şekeri yükselir. Bu kişiler diabetes
mellitus adı verilen diyabet hastalığı olan kişilerdir. Bu değer, anlık
olarak yükselmiş olabileceğinden tek başına şeker hastalığının tanısında
yeterli değildir. Bu yüzden HbA1c adı verilen 3 aylık ortalama glikoz
değerine de bakılır. Kandaki şekerin hemoglobin ile yaptığı bileşiği
ifade eden bu değer, %6-6,5 değerlerine çıktığında prediyabet yani gizli şeker, %6,5 değerinin üstünde olduğunda ise şeker hastalığının göstergesidir.
Açlık/Tokluk Kan Şekeri Nedir?
Kan şekeri değeri, sağlık, hastalık, açlık ve tokluk durumlarında
farklılık gösterir. Açlık kan şekeri olarak ifade edilen durum, kişinin 8
ila 12 saat arası aç olduktan sonraki kan şekerinin değeridir. Tokluk
kan şekeri ise besin alınmaya başladıktan 2 saat sonra ölçülen değerdir.
Bu değerler, hipoglisemi yani şeker düşüklüğü veya hiperglisemi yani
şeker yüksekliği ile ilgili bilgi verir. Bu değerler anlık değerler
olmakla birlikte şeker hastalığının önemli bir habercisidir.
Açlık/Tokluk Kan Şekeri Değeri Kaç Olmalıdır?
Açlık kan şekeri yani en az 8 saatlik açlık durumunda ölçülen kan
şekeri, normalde 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl ve
altında olduğu durumda hipoglisemi
durumu söz konusudur. Hipoglisemi tehlikeli bir durum olduğundan
düşüklük derecesine göre acil tedavi edilmelidir. Açlık kan şekeri, 125
mg/dl’in üzerinde olduğunda ise şeker hastalığının önemli bir
göstergesidir.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan
şekeri değeri 140 mg/dl’ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200
mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl’nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Açlık/Tokluk Kan Şekeri Değeri Nasıl Ölçülür?
Kan şekeri ölçümü, ev ortamında veya hastane şartlarında yapılabilen
bir işlemdir. Ev ortamında yapılacak ölçümler için çeşitli markaların
farklı modellerde şeker ölçüm cihazları bulunur. Bu cihazların hepsinde
şeker ölçüm stribi adı verilen çubuklara kan örneği konularak ölçüm
yapılır. Bu işlem için öncelikle cihazın kalem şeklindeki iğnesi ile
parmak ucu delinir. Sonrasında ilk akan kan silinir ve ardından gelen
kan, cihaza yerleştirilmiş olan stribin ilgili kısmına damlatılır.
Sonrasında cihaz, birkaç saniye içerisinde ölçümü gerçekleştirmiş olur.
Çoğu cihaz ölçülen değerlerin kaydedildiği hafızaya sahiptir. Böylece
evde düzenli şeker takibi yapılabilmesi mümkündür. Özellikle insülin
kullanan şeker hastalarının düzenli takip için günde 4 kez ölçüm yapması
önerilir.
Hastane şartlarında kan şekeri ölçümü yapmak için kişiden kan alınır
ve kan örneği laboratuvara gönderilir. Kan örneğinden kan şekeri dışında
başka değerlere de bakılabilir. Özellikle HbA1c değeri, şeker
hastalığının tanısında önemli bir yer tutar. Hastanelerde şeker
hastalığının erken tanısı için oral glukoz tolerans testi (OGTT) de
uygulanır. Bu test için öncelikle en az 8 saatlik açlığın ardından açlık
kan şekeri ölçümü yapılır. Sonrasında kişiye glikoz yüklemesi denilen,
içeriğinde belirli miligramda glikoz bulunan sıvı içirilir ve 2 saat
sonra tekrar kan şekeri ölçümü yapılır. Bu işlem sonrasında sağlıklı
kişilerin vücudu, insülin salgılayarak kan şekerini normal kan şekeri
seviyesine getirir. Şeker hastalarında ise bu değerler olması gerekenden
yüksek çıkar.
Açlık Kan Şekeri Değeri İçin Kaç Saat Aç Kalmalı?
Açlık kan şekerinin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için en az 8
ila 12 saat arası bir açlık durumu olması gerekir. Bu yüzden genellikle
bir gece aç kalınarak sabah ölçüm gerçekleştirilir.
Tokluk Kan Şekeri Değeri Kaç Saat Sonra Ölçülür?
Tokluk kan şekerinin değerinin tespit edilebilmesi için yemek
yenilmeye başladıktan sonra en az 2 saat geçmesi gerekir. Yemekten
sonraki 2-3 saatte tokluk kan şekeri belirlenebilir. Dört saat
geçtiğinde artık doğru sonuç almak mümkün olmaz.
Açlık/Tokluk Kan Şekeri Değeri Neden Yükselir?
Açlık ve tokluk kan şekerini yükselten, beslenme alışkanlıkları,
yaşam şartları ve genetik gibi pek çok sebep bulunur. Sağlıksız
beslenmek, karbonhidrat ve yağ ağırlıklı besinler tüketmek kan şekerini
yükseltir. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmamak, hareketsiz bir yaşam
sürmek, kan şekerini yükselmesine sebep olur. Stresli bir yaşam da kan
şekerini yükselten durumlar arasında yer alır. Kan şekerinin
yükselmesinin en önemli sebebi ise diyabet hastalığıdır. Diyabet
hastaları ilaçlarını düzenli kullanmadığında veya insülin uygulamalarını
düzenli yapmadıklarında kan şekeri yükselir.