Afşin Devlet Hastanesinde Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Yapıldı.
15 Kasım 2023

Afşin Devlet Hastanesinde Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Uz.Dr.Yasemin YILDIRIM Tarafından yapılmaktadır.
Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Nedir ?
Tiroid bezi boyunda soluk borusu zerine yerleşmiş kelebek seklinde bir organdır. Bazı durumlarda tiroid bezinde nodüller gelişebilmektedir. Bu nodüllerin risk durumu ultrasonografi ile belirlenir. Ultrasonografide nodülün özellikleri ve boyutu ortaya konulur. Bulgulara göre biyopsi kararı verilir. Şüpheli (kanser riski taşıyan) nodüllerde en sik kullanılan biyopsi yöntemi ince iğne aspirasyon biyopsisidir (İİABx). İİABx her yas grubunda ve gebelerde güvenle uygulanabilen basit ve etkili bir yöntemdir. Biyopsi kan alma iğnesinden daha küçük boyutlu bir iğne ile yapılır. Hasta sırtüstü olacak şekilde uzanır ve bas hafif geriye kaldırılır. Boyun bölgesi temizlendikten sonra topikal anestezi uygulanır. Neredeyse ağrısız ve yaklaşık 30 saniye süren kısa bir işlemdir. işlem öncesinde hastaların aç kalmasına gerek yoktur. En tedirgin olunan durumlardan biri biyopsi işleminin kötü huylu nodüllerin yayılmasına neden olacağıdır. Ancak biyopsi kötü huylu nodüllerin yayılmasına neden olmayıp aksine çoğu zaman hiçbir semptoma neden olmayan tiroid kanserlerinde erken teşhise olanak sağlamaktadır.